Glasno i jasno, ali ne tajno nego JAVNO.

Danas plaća u Mostaru?

Petak, 12 Travanj 2013 11:20
Ispis PDF

MOSTAR - Korisnici mostarskoga gradskog proračuna danas bi trebali dobiti dvije neisplaćene plaće, budući visoki predstavnik u BiH nije eksplicitno osporio akt gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića kojim je proglasio proračun. Na pitanje hoće li visoki predstavnik Valentin Inzko osporiti jednostrano proglašavanje proračuna, iz OHR-a su nam jučer odgovorili kako je ''gradonačelnik Bešlić vjerojatno bio motiviran željom da osigura funkcioniranje grada i pomogne porodicama koje računaju na plaće i usluge koje pruža Grad''.Pravne nejasnoće

- U isto vrijeme, proglašenje proračuna je posljednji u nizu jednostranih koraka koje su napravile strane u Mostaru. Visoki predstavnik je upozorio da ovaj čin može dodatno produbiti pravne nejasnoće u Mostaru. Sve stranke se trebaju fokusirati na traženje sveobuhvatnog političkog kompromisa koji bi uvažio odluke Ustavnog suda BiH. Unutar ovog okvira se može postići dogovor i po svim drugim pitanjima koja muče grad, uključujući financiranje, rekao je za Oslobođenje glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, no nije precizirao hoće li Inzko osporavati proračun ili ne.

Predstavnici sindikata korisnika proračuna u petak ujutro očekuju plaće na računima.

- Kad je gradonačelnik proglasio proračun, prikazao nam je i dokaze da će plaće proračunskim korisnicima biti isplaćene u petak, ako ga ne ospori visoki predstavnik. Svi iščekujemo što će se dogoditi, rekao je za Oslobođenje Azur Čomor, predstavnik Sindikata mostarskih vatrogasaca, napominjući kako svi očekuju da bi u petak ujutro trebale biti plaće, ali nitko to sa sigurnošću ne može tvrditi, dok one ne legnu na račune.

- Sindikat vatrogasaca ne zanima na koji će se način usvojiti proračun, nametanjem ili kroz Gradsko vijeće. No, ako se on i sada ospori, onda ćemo uputiti dopise svim medijima u zemlji, u kojima ćemo navesti brojeve telefona političkih stranaka i visokog predstavnika, pa neka onda narod njih zove da gase požare. Mostarskim je vatrogascima telefon već isključen i mi više nemamo razloga postojati. Nemamo čime raditi, izjavio je Čomor.

Podsjetio je kako su vatrogasci od ponedjeljka u generalnom štrajku, te kako ga ne namjeravaju prekidati. Ako i prime plaću, vatrogasci će štrajk samo zamrznuti.

- Budući je politička situacija u zemlji takva kakva jeste, mi ne znamo hoće li nekom na pamet pasti da u svibnju krene osporavati proračun. U Mostaru se zakoni počinju naprečac poštivati, pa se onda godinama ne poštivaju. Zbog toga mi nećemo prekidati štrajk, nego ga samo zamrznuti. Moramo se na neki način zaštititi, izjavio je Čomor.

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća najavljuje podnošenje krivične prijave protiv Bešlića. Na jučerašnjoj sjednici ovog kluba izražena je ''zabrinutost trenutnom političkom situacijom u Mostaru te političkim nasiljem koje proizvodi gradonačelnik Bešlić''.

Krivična odgovornost

- Donijeli smo odluku o pokretanju postupka utvrđivanja krivične odgovornosti protiv gradonačelnika zbog kršenja ovlaštenja kroz nametanje proračun. Od MUP-a HNK-a ćemo dopisom zatražiti i informaciju o tomu dokle se došlo u istrazi nakon rušenja spomenika palim braniteljima Armije BiH ispred zgrade Gradske vijećnice. Dosad niko nije reagovao po tom pitanju, a mi imamo informacije koje nisu dobre, rekao je Salem Marić, predsjednik Kluba, te pozvao gradonačelnika, političke stranke i nezavisne klubove koji sudjeluju u radu GV-a Mostara da na jedini legalan način, kroz institucije Vijeća usvoje proračun.

JAVNO.ba

 

Komentari:

Facebook

Tražiš posao?

JAVNO.ba

Partneri

NetRaja.net