Glasno i jasno, ali ne tajno nego JAVNO.

Sve veće gužve za hrvatsku putovnicu

Subota, 22 Lipanj 2013 10:36
Ispis PDF

MOSTAR – Kako se bliži dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, redovi bh. građana koji po bilo kojoj osnovi imaju pravo na hrvatske dokumente pred Konzulatom RH u Mostaru sve su veći. 

Dobiti domovnicu i hrvatsku putovnicu postala je misija svih onih koji po bilo kojoj osnovi imaju pravo na to, računajući da će im dokumenti te zemlji donijeti brojne olakšice u životu. 

Stoga se redovi za podnošenje zahtjeva ispred spomenutog konzulata stvaraju u samu zoru i ne jenjavaju sve do završetka radnog vremena, bez obzira na nesnošljive temperature koje posljednjih dana prelaze i 37 Celzijevih stupnjeva i činjenicu da u redovima  ljudi padaju u nesvijest čekajući da podnesu zahtjev za putovnicu.

Velike gužve

- Ja već tri dana dolazim i stojim satima u redu, pa nakon toga odem jer ne mogu izdržati ni fizički ni psihički, kazao je šezdesetogodišnji Ante iz Mostara koji je jučer tek dobio broj po kojem je naručen za predavanje dokumenata u ponedjeljak.

Uveli su sad podjelu brojeva po kojima se zna barem u sat vremena kad treba doći, predati zahtjev ili preuzeti dokument, ali je problem što se i za njih treba čekati u redovima, rekla je tridesetogodišnja Mostarka koja nije željela otkriti svoj identitet kako joj to ne bi bila nova kočnica u dobivanju željenih dokumenata.

Iako je, kaže ona, već u nekoliko navrat pokušavala predati zahtjev za putovnicu, nije uspjela jer nikad nema vremena stajati u redu po pola dana i sad će biti spriječena otići kod svoje sestre na more kao što je to radila svake godine.

- Čak sam mislila otići negdje u Hrvatsku izvaditi putovnicu, ali to nisam mogla jer mi je bila promjena prezimena zbog udaje pa su rekli da moram u Mostaru raditi sve dokumente ponovno,  a sudeći po tome da ih još nisam predala, ovo ljeto na odmor u Hrvatskoj mogu zaboraviti, razočaranim glasom je zaključila tridesetogodišnjakinja.

Organizacija

Građani koji tek predaju dokumente za putovnicu i domovnicu svjesni su da će im isti biti valjani tek koncem ljeta, ali od njih ne odustaju jer, kako ističu, bolje ih je duže čekati i više platiti nego putovnice od zemlje u kojoj žive pa se slobodno kretati unutar Europske unije.

Stoga, redovi pred hrvatskim Konzulatom u Mostaru neće se smanjivati ni idućih dana, jer narudžbe za predaju zahtjeva ili podizanje dokumenata već su podijeljene za ponedjeljak.

JAVNO.ba / Dnevni list (Gordana  Šimović)

Komentari:

Facebook

Tražiš posao?

JAVNO.ba

Partneri

NetRaja.net